Što je Europass i kako ga ispuniti?

U zadnje vrijeme često pri prijavi za posao poslodavac traži životopis u Europass formatu. Ako već niste pretražili internet i saznali što je to i kako se ispunjava, evo nekoliko dobrih savjeta kako ga ispuniti i kako što bolje opisati vaše obrazovno, poslovno i privatno iskustvo kroz nekoliko redaka.

​Životopis je dokument koji na djelotvoran i razumljiv način predstavlja vaše vještine i kvalifikacije. Do sada smo životopis pisali u Word dokumentu. Sada postoji online paket Europass od pet dokumenata koji vaše vještine i kvalifikacije u Europi čine jasnijima i razumljivijima. Ti dokumenti su:

: Životopis (detalji u nastavku)

: Jezična putovnica (alat za samoprocjenu jezičnih vještina i kvalifikacija)

: Europass mobilnost (dokument kojim se bilježe znanja i vještine stečene u drugoj europskoj državi)

: Prilog svjedodžbi (opisuje znanja i vještine koje su stekle osobe sa svjedodžbom strukovnog obrazovanja i izobrazbe. Upotpunjuje informacije iz službene svjedodžbe, čineći ih razumljivijim, osobito u inozemstvu)

: Dopunska isprava o studiju(dokument koji opisuje znanja i vještine koje su stekle osobe s visokom stručnom spremom)

 

Životopis u Europass formatu

Format europskog životopisa omogućuje poslodavcu prepoznavanje vještina i znanja kandidata za posao stečenih radnim iskustvom i obrazovanjem u različitim zemljama.

Europass životopis vam omogućuje da logičnim redoslijedom predstavite svoje kvalifikacije, vještine i kompetencije poslodavcima (osobni podaci, opis vašeg radnog iskustva, opis vaše naobrazbe i osposobljavanja te detaljan popis vaših vještina i kompetencija stečenih tijekom osposobljavanja, rada i svakodnevnog života).

Važno je kvalitetno napisati životopis pri čemu je poželjno voditi računa o sljedećim pravilima:

  • – redoslijed informacija u životopisu koji se odnosi na obrazovno i radno iskustvo treba biti kronološki poredan i to tako da najnoviji podaci budu na vrhu pojedine cjeline
  • – životopis treba biti pregledan, čitljiv i jednostavan
  • – informacije koje se nalaze u životopisu trebaju biti pažljivo odabrane i relevantne za posao za koji se natječete
  • Za dodatna znanja i stručna usavršavanje možete navesti i odgovarajuće diplome i certifikate koja imate. Naravno, treba računati s time da ono što je kod nekog stručno usavršavanje kod drugog to nije ovisno o tome koje vam je osnovno zanimanje. Ako tražite prvi posao, navest ćete i predmete koje ste slušali na fakultetu, a vezani su za radno mjesto na koje se prijavljujete, ali ako već imate iskustva, tada kolegiji s fakulteta nisu toliko važni kao opis poslova koje ste obavljali. Nemojte nepotrebno pisati o onome što nema uske veze s poslom na koje se prijavljujete. Ali ako ste radili nešto na što ste ponosni, a nema puno veze s radnim mjestom na koje se prijavljujete, ipak to navedite.

Detaljno o tome kako napisati životopis, što trebate izbjegavati a što naglasiti te kako na najbolji način predstaviti sebe i svoje vještine uz primjer ispunjenog životopisa pogledajte OVDJE (14 stranica)

Izvor: europa.eu

: covermagazin.com

: hzz.hr