Loading...

Svjetski dan borbe protiv raka 2018 – Mi možemo. Ja mogu.

Svjetski dan borbe protiv raka (World Cancer Day) obilježava se svake godine kako bi se podigla svijest javnosti o oboljenjima od raka, prevenciji te bolesti, ranom dijagnosticiranju i liječenju te skrbi za oboljele.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2012. godine, u svijetu je bilo 14 milijuna oboljelih, te 8,2 milijuna umrlih na godinu, te je projekcija da će 2035. te brojke iznositi 24 mil oboljelih i 13 mil. umrlih godišnje.

Breme raka sve je teže za kako za globalno, tako i za naše društvo, u kojem bilježimo porast broja oboljelih, ali i broj umrlih od raka (u Hrvatskoj od raka na godinu umre 21.434 osoba, to jest svaki dan 38 osoba), prema čemu smo na uvjerljivom začelju Europske unije (samo Mađarska ima veću smrtnost u odnosu na broj oboljelih).

 

Rijetki tumori – puno češći nego li se misli

U povodu Svjetskog dana borbe protiv raka, Koalicija udruga u zdravstvu i udruga SVE za NJU održale su konferenciju za novinare na kojoj je istaknut problem rijetkih tumora od kojih na godinu u Hrvatskoj oboli 4715 osoba, a stopa petogodišnjeg preživljenja je daleko lošija u odnosu na česte tumore.

U Europskoj uniji na godinu od rijetkih tumora oboli oko 4.3 milijuna osoba, a procjenjuje se da se godišnje otkrije više od 500.000 novih slučajeva. 22% od svih zloćudnih bolesti su upravo rijetki tumori, a u Hrvatskoj na godinu se otkrije 4715 s novodijagnosticiranih bolesnika s rijetkim zloćudnim tumorima.

Petogodišnje preživljenje bolesnika s nekom od dijagnoza rijetkih tumora daleko je lošije u odnosu prema preživljenju čestih tumora; kod odraslih osoba s rijetkim tumorima dokazano je da je petogodišnje preživljenje oboljelih od rijetkih tumora 47%, a od čestih vrsta tumora 65%, rekla je doc.dr.sc. Sanja Pleština iz KBC-a Zagreb, Klinika za plućne bolesti Jordanovac , voditeljica Odjela za rijetke tumore:

„Lošiji rezultati u liječenju rijetkih tumora su rezultat kasnog postavljanja točne dijagnoze, manje dostupnosti iskusnih kliničkih centara i odgovarajućih terapija, a zbog malog broja bolesnika manje je kliničkih studija i manji je interes za razvoj novih terapijskih opcija“, istaknula je doc.dr.sc. Pleština.

KAMPANJA SVJETSKOG DANA BORBE PROTIV RAKA

Svi mi, i kao zajednica, i kao pojedinci, možemo doprinijeti smanjivanju globalnog bremena raka

Udruga žena oboljelih od raka SVE za NJU u partnerstvu s Koalicijom udruga u zdravstvu (KUZ) započinje u rujnu 2016. s provedbom javno zdravstvene kampanje po uzoru na kampanju World Cancer Day-a (WCD) pod imenom “Talking hands”, sa sloganom “We can.I can.”, koja je globalno započela 2016-te godine s trajanjem do 2018. godine.

U Hrvatskoj će se kampanja provoditi pod imenom “Reci rukama”, sa sloganom “Mi možemo.Ja mogu.”

SVAKA AKTIVNOST SE RAČUNA

Svjetski dan borbe protiv raka je doista globalni događaj. Kako bismo ostvarili svoj cilj i dosegli što veći dio svjetske populacije, potrebna nam je i vaša pomoć.

Bilo da radite nešto veliko kao vođenje vlastite kampanje inspirirane Svjetskim danom borbe protiv raka, ili samo dijelite naše predloške na svojim društvenim mrežama, svaka vaša aktivnost ima učinak.

Pokažite svijetu da “mi možemo i da ja mogu” i uključite se u borbu protiv raka.

Uvažavamo da svatko tko podupire Svjetski dan borbe protiv raka ima različite potrebe i prioritete, te zbog toga postoje mnogi načini na koje se vaša organizacija i njeni članovi mogu uključiti.
Neke od ideja navodimo pogledaj ovdje.

 

RECI RUKAMA I PODIJELI NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Dan 4. veljače označava Svjetski dan borbe protiv raka. Priključi se globalnim naporima da se proširi poruka „Mi možemo. Ja mogu.“ i poduzmi nešto za prevenciju i borbu protiv raka. Koristeći društvene mreže kako bi podijelili glavnu poruku „Mi možemo. Ja mogu.“, na zabavan način možeš podržati, akciju Međunarodnog dana
borbe protiv raka. Reci rukama i podijeli!

 

Više o kampanji u Hrvatskoj te mogućnosti uključivanja pogledaj ovdje.

Više o međunarodnim akcijama i kampanjama pogledaj na stranici World cancer day