Tipovi studenata za vrijeme rokova – od histerika do izviđača

U životu svakog, ili bar velike većine, studenata ispitni rokovi su najstresnije razdoblje. U tom periodu ne nose se svi jednako s učenjem, stresom i pritiskom zbog čega na površinu ispoljava njihova prava osobnost. Reakcije prije i poslije napisanog ispita govore dosta o tome kojem tipu studenata pripadate. U nastavku vam donosimo najčešće “tipove” studenata s kojima se možete susresti.

Prije samog ispita najbolje ćete vidjeti kojoj kategoriji studenata tko pripada. Jedni mahnito prelistavaju skripte nadajući se kako će u zadnji tren još koje pitanje naučiti, drugi mole sve oko sebe da im govore pitanja, a treći tvrde da ništa ne znaju iako imaju literaturu u malom prstu. U nastavku pogledajte nekoliko tipova studenata pa odgonetnite kojoj kategoriji i sami spadate.

Izviđači

U ovaj tip studenata svrstavaju se svi oni koji su se samo ‘fakultativno’ odlučili pojaviti na ispitima prvih rokova. Naime, nisu naučili ispitnu literaturu, to jest nisu ni knjige otvorili, nego su odlučili samo doći i pogledati na što liče pitanja. Bez brige i sa smješkom na licu pogledaju test ili ispit, nasmiju se kolegama oko sebe koji pokušavaju prepisivati ili žurno pišu sve što im je na pametu te za nekoliko minuta prvi predaju prazan papir i traže žrtvu za kavu. Tako će se provlačiti prvih nekoliko rokova i onda će na jesen pokupiti sve dobre ocjene.

Histerični

Histeričnih studenata najviše ima među kampanjcima, to jest onima koji su pokušali sve tekstove naučiti u samo dva dana. Svjesni su da znaju nešto, ali ne sve pa zbog toga paničare i gnjave kolege time kako će pasti jer ništa ne znaju. Spadaju u jednu od najiritantnijih skupina jer šire paniku među svima u dvorani uzastopno ponavljajući kako će pasti. Što je najgore, u većini slučajeva ih profesori pogode s pitanjima pa dobiju visoku ocjenu.

Ispitivači

Studenti koji su duže vrijeme učili, ali nekoliko pitanja ne znaju odgovoriti, nekoliko pojmova im je nejasno, a za neka imaju više potencijalnih točnih odgovora. Najlakše ih je prepoznati po tome što prije ispita tlače sve oko sebe postavljajući sva ta nejasna pitanja. Nije im dovoljna potvrda jedne osobe kako je taj i taj odgovor točan, nego provjeravaju sa svima koji su im u dometu. Ponekad uhvate ‘pilati’ i asistente koji su došli prije profesora kako bi pripremili dvoranu i rasporedili studente u grupe da im daju točne odgovore.

Izolirani slučajevi

Prvi su počeli s pričom o učenju i tome kako sljedećih tjedan dana nema izlazaka, kava niti ikakvih druženja. Zatvore se u sobu svih tih sedam dana, ali na kraju vrijeme potroše na filmove, igrice ili nešto deseto samo ne uzmaju knjigu u ruke. Na taj način potroše šest dana pa u zadnja 24 sata shvate kako neće stići spremiti ispit pa se na isti i ne pojave.

Prevaranti

Umjesoto da zapravo čitaju literaturu, radije prave šalabahtere, a taj su zanat toliko usavršili da se više ne radi o običnom malom papiriću na kojemu se nalaze najbitnije formule ili definicije. Svjesni su da bi u tom periodu kada su radili šalabahtere mogli pozlatiit cijelo gradivo i otići na ispit bez kockanja, no ipak se odluče za prepisivanje. Pojave se u dvorani potpuno smireni, ne tlače druge oko sebi time jesi li učili ili koje poglavlje ne znaju te na kraju vješto prevare profesore i asistente pa dobiju visoku ocjenu bez da išta znaju.

Lovci na petice

Dok se jedni muče kako bi ostvarili točan broj bodova koji im je potreban za prolaz, drugi odlaze s jednog na drugi rok odbijajući svaku ocjenu koja nije odlična. Nikad vam neće biti jasno zašto napucavaju prosjek, pogotovo kad se radi o jako zahtjevnim predmetima, no kad trebate informacije o ispitima – ovom tipu studenata se prvo obratite.

Izgubljeni u vremenu i prostoru

Dan prije su saznali od prijatelja da je sutra ispit, što znači da ni ne znaju kod kojeg profesora polažu, u kojoj dvorani niti koji ispit. Izgubljeni su u vremenu i prostoru, a kako nisu na učenje utrošili ni minute idu na sve ili ništa jer se vode logikom kako nemaju što izgubiti. Nakon što dobiju ispit u ruke, okreću se, prepisuju od najbližih kolega, zaokružuju pitanje koje im na prvu najbolje izgleda te na kraju prođu ispit ocjenom koju dobije i onaj student koji im je javio za rok.

Skriptoljubi

Ne odvajaju se od skripte sve do trenutka kad se ne objave rezultati ispita. Drugim riječima sami su napravili skriptu nakon što su pročitali svu literaturu, na kavi prije ispita listali su skriptu, u dvorani prije podjele ispita ona im je još uvijek u rukama. Po završetku pisanja i čim predaju ispisani list, otvaraju skriptu kako bi provjerili sva pitanja i usporedili ih sa svojim odgovorima. Zatim zovu sve prijatelje kako bi im pročitali što piše u skripti, a što su oni napisali i tako neumorno sve dok ne doznaju rezultate.