Tri razloga zašto je učenje satima bez prekida loša ideja

Svaki student se barem jednom susreo ili će se susresti s činjenicom da će sigurno pasti ispit na kojeg izlazi idući dan osim ako se ne naoruža hektolitrima kave i probdije čitavu noć pokušavajući zapamtiti što više informacija. No problem nastaje kada takva metoda ‘učenja’ postane praksa.

Odgađanje učenja do zadnjeg trenutka redovito stvara nervozu i stres, a u slučaju da ispit i prođeš, vrlo je vjerojatno da ćeš cjelokupno gradivo zaboraviti čim dođeš doma i odeš spavati. Tri su glavna razloga zašto je pripremanje ispita na ovaj način loša ideja.

1. Pokušaj da naučiš što više u što kraćem roku stvara deficit pažnje

Preporuka stručnjaka je da na svakih sat vremena provedenih za knjigom uzmeš 10-15 minuta pauze kako bi ti se mozak imao prilike odmoriti. Ovo je dobar savjet ako učiš par sati dnevno, no ako planiraš učiti čitavu noć u komadu, ova tehnika ti neće biti od prevelike koristi. Pauze koje bi ti, u normalnim okolnostima, omogućile da apsorbiraš više informacija kod maratonskog učenja imaju drugačiji efekt – svaki put kada se vratiš za knjigu, mozak će početi zaboravljati starije informacije i zamjenjivati ih s novim pa na kraju od učenja i nećeš imati neke koristi.

Puno je bolja opcija učiti po sat-dva svaki dan i nakon pauze prodrijemati kako bi mozak što učinkovitije mogao obraditi i spremiti primljene informacije.

2. Brzinskim štrebanjem ćeš još brže zaboraviti naučeno

Ako noć prije ispita provedeš mahnito učeći, postoji vjerojatnost da ćeš ispit i proći, ali čim ga predaš profesoru/ici u ruke i odeš doma, počet ćeš zaboravljati što si učio/la jer je tvoj mozak stvorio samo kratkotrajna sjećanja u vezi gradiva i za nekoliko dana ćeš se sjećati samo nekih detalja. Ako je u pitanju neki užasno dosadan ispit, ovo još i može proći, ali sigurno ne želiš završiti studiranje ne sjećajući se ni osnovnih pojmova.

3. Učenje će ti biti teže ako ne slušaš svoje tijelo

Pod ovim mislimo na unutarnji tjelesni sat kojeg svatko od nas posjeduje, a radi se o tome da se svi ne osjećamo jednako aktivnima u nekom periodu dana. Neki se osjećaju fokusiraniji ujutro, neki popodne, a neki navečer. Ignorirajući način na koji ti je tijelo ‘programirano’ samo si otežavaš učenje zbog čega ćeš za knjigom provesti puno više vremena nego je to zbilja potrebno. Otkrij u kojem dijelu dana osjećaš da imaš najviše energije i svoj plan za učenje prilagodi tome.

Izvor: vecernji.hr