Upozorenje putnicima: Punjenje mobitela na kolodvoru ili aerodromu bi vas moglo skupo stajati

Zbog sve češćih krađa podataka američki stručnjaci preporučuju da se ne putuje bez “USB kondoma”, odnosno uređaja koji štiti od krađe identiteta prilikom punjenja mobitela na javnim mjestima…
Zaštitni uređaji koji sprečavaju neželjeni prijenos podataka s mobitela postaju sve popularniji gadgeti na putovanjima. Razlog tome su hakerske prijevare, koje iako nisu česte, mogu itekako zagorčati život.

Javna mjesta za punjenje i USB priključci u spretnim rukama lako postaju uređaji za krađu osobnih podataka, poput primjerice lozinki ili instaliranje programa koji u najgorem slučaju mogu završiti i krađom identiteta.
Američki stručnjaci za sigurnost upozoravaju putnike na oprez prilikom punjenja mobitela u hotelima, na aerodromima i kolodvorima. Savjetuju korištenje vlastitog adaptera ili prijenosnog punjača (power bank), a ne USB-a na koji se može priključiti tko želi.

“Besplatno punjenje mobitela može završiti praznim bankovnim računom”, naglasio je Luke Sisak, stručnjak za kibernetički kriminal.
Zaštitni uređaj, koji se naziva i “USB kondom”, blokira neželjeni prijenos podataka te je također jedna od preporuka onima koji koriste punjače na javnim mjestima.

 

Izvor: Punkufer