Vodič kroz tehnike snimanja tijela

Možda ste ponekad pogledali kako koža ili kosa izgledaju pod povećalom, no jeste li se ikada zapitali kako izgledamo iznutra?

Nekad davno jedini način da se to sazna bilo je otvaranje tijela (operacija ili obdukcija) ili uzimanje uzorka koji bi se onda mogao proučavati pod mikroskopom.

Tijekom posljednjih 100 godina razvile su se brojne tehnike pregledavanja i snimanja tijela. Donosimo vam kratki opis najčešćih tehnika.

Rendgenska snimka

Rendgenska snimka je crno-bijela slika tvrdih dijelova tijela, uglavnom kostiju. Kako bi rendgenska snimka bila jasnija, dodaju se svjetlije boje. Na ovoj snimci vidimo stopalo odraslog čovjeka, na kojoj se jasno vide kosti i hrskavica te obrisi oblika/veličine stopala. Ova vrsta pretrage je neinvazivna.

Angiografija

Ova vrsta rendgenske snimke (angiograf) nastaje kada se u jednu ili više krvnih žila ubrizga posebna boja. Na ovoj rendgenskoj snimci dijelovi prekriveni bojom su bijeli te otkrivaju normalne krvne žile koje dovode krv u srce. Angiogram služi za otkrivanje problema krvnih žila, kao što su začepljenja ili suženja. Ova vrsta pretrage je invazivna

Urografija

Šupljikavi organi poput mjehura ne vide se dobro na običnoj rendgenskoj snimci. Kako bi se dobila ovakva snimka (urogram), u venu na nadlanici ubrizgava se posebna boja. Kako boja s mokraćom izlazi iz tijela, može se dobiti dobra rendgenska snimka. Zavojite cjevčice su mokraćovodi, gornja dva crvena područja su bubrezi, a doljnje crveno područje je mokraćni mjehur. Ova vrsta pretrage je neinvazivna.

Plućna arteriografija

Ova tehnika slična je angiografiji srca, a razlikuje se utoliko što krvne žile koje se vide na slici opskrbljuju pluća.

Endoskopija

Endoskop je šuplja savitljiva cjevčica opremljena lampicom. Vrh cjevčice lagano se uvlači kroz usta sve do želuca ili tankog crijeva, a slika se prati na monitoru. Ova vrsta pretrage je invazivna.

PET snimka

Pozitronska emisijska tomografija (PET) tehnika je kojom se prati kako se tvar koja se ubrizga u tijelo ponaša u organu kao što je mozak. Ova PET snimka prikazuje aktivna područja mozga u trenutku dok obavljamo određenu zadaću.

MR

Magnetska rezonanca postupak je kojim se dobiva slika presjeka kroz tijelo. Tehnika je bezbolna, a količina radijacije bezopasna. Svi različiti dijelovi različito su prikazani. Na ovoj snimci koljena možemo vidjeti kosti (žuto) i mišiće (crveno).

Ultrazvuk

Ultrazvuk upotrebljava nečujne zvučne valove, koji se ‘odbijaju’ o unutarnje organe, a njihov se odraz registrira. Ultrazvuk je vrlo koristan kod pregleda šupljikavih organa kao što je maternica, u kojoj možemo vidjeti kako se razvija plod.

CT

CT je engleska kratica za računalnu tomografiju, a temelji se na rendgenskoj snimci tijela pod različitim kutovima. Rezultati se zatim analiziraju na računalu. Poput magnetske rezonance, i ovdje dobivamo sliku presjeka tijela. Na ovoj slici riječ je o snimci trupa. Ova vrsta pretrage je neinvazivna.

Mikroskopiranje

Iz tijela se uzima mali komadić tkiva koji se zatim promatra pod mikroskopom. Postoje mikroskopi različite snage uvećanja, od nekoliko stotina do nekoliko tisuća puta. Na ovoj slici vidimo sićušne stanice dlačica koje se nalaze u dišnim putovima u plućima.

 

Izvor: Vodič kroz ljudsko tijelo za mlade