10 razloga zašto je plivanje dobro

Plivanje je jedna od od najboljih aktivnosti kojom možete počastiti svoje tijelo. Dok plivamo aktiviramo svaki mišić u tijelu, a da zglobovi pritom ne osjećaju nikakav pritisak.

Donosimo 10 razloga zašto je plivanje dobro.

1. Zdravlje srca

Plivanjem jačate mišić srca. Posljedica toga je bolje pumpanje krvi te bolja cirkulacija, a potom i protok i rad krvožilnoga sustava. Također, plivanje utječe i na snižavanje povišenog krvnoga tlaka.

2. Pomaže da pluća ostanu zdrava

Plivanjem se povećava kapacitet pluća što znači da će tijelo bolje provoditi kisik te neće lako ostajati bez zraka niti osjetiti zapuhanost. Jaka pluća također mogu pomoći u sprečavanju nekih bolesti i smanjenju simptoma astme.

3. Gubitak kilograma

Kako plivanje u moru, tako i u bazenu u kombinaciji s aerobikom pomaže otopiti masne naslage. Istraživanja pokazuju kako plivanjem od sat vremena topite i do 600 kalorija. Računajte na to da i promjenom tehnika plivanja oblikujete i tijelo jer na taj način masirate kožu i mišiće.

4. Djeluje umirujuće

Plivanjem u moru možete smanjiti razinu stresa. Pomaže kao fizička aktivnost u otklanjanju nervoze, ali i kao aktivnost opuštanja jer nema tjelesnoga pritiska i možete se prepustiti.

5. Jača izdržljivost

Kada tek počnete plivati osjećate se uspuhano i umorno. Naravno, treba vremena da se tijelo privikne na trening i da naučite plivati, ali jednom kada steknete sve vještine ništa vas ne usporava i tijelo se privikava na izdržljivost i snagu ove tjelovježbe.

6. Umanjuje rizik od bolesti

Kao što smanjuje rizik oboljenja srčanih i krvožilnih sustava, tako je jedno istraživanje pokazalo da umanjuje i rizik od dijabetesa.

7. Poboljšava koordinaciju

More je puno raznih struja, ali i prostrano, pa uvijek morate imati na umu kojim putem plivati da ne biste zalutali. Upravo zato plivanje pobošljava koordinaciju. Tehnika kraul početnicima stvara problem jer ne vide kuda idu. Jednom kada naučite kontrolirati smjer općenita koordinacija će vam se poboljšati.

8. Nizak rizik od ozljeda

Za razliku od trčanja ili pliometrijskog treninga, plivanje je odličan način da odradite kardio trening bez stavljanja stresa na kosti, zglobove i mišiće. To čini plivanje pogodnim za kupače svih uzrasta i tipova tijela, a posebno je korisno za starije osobe i osobe s artritisom. Plivanje za njih predstavlja jedan od najboljih načina da ostanu aktivni i vode brigu o svim dijelovima tijela.

9. Dobro je i za trudnice

Tjelovježba tijekom trudnoće nije dobra samo za majku, nego i za dijete, a plivanje je jedan od najboljih izbora jer se tijelo ne napreže, ne pregrijava, a plivanje s licem prema dolje osigurava optimalni protok krvi u maternicu.

10. Uživanje u prirodi

More, obala i horizont skrivaju razne ljepote i tajne. Plivanjem možete pristupiti raznim mjestima kojima ne možete s kopna. Zato ovo ljeto plivajte svuda, opustite se i postanite jedno s prirodom.