EuroBirdwatch 2017

Europski dani promatranja ptica (eng. EuroBirdwatch) najveća su manifestacija u organizaciji BirdLife partnera iz Europe i središnje Azije. Ovaj događaj, koji se odvija svake jeseni, odlična je prilika za sve zaljubljenike i promatrače ptica da se uključe u praćenje migracije i podignu svijest javnosti o ovom posebnom prirodnom fenomenu. Milijuni ptica u jesen putuju do svojih zimovališta na Sredozemlju i u Africi. Eurobirdwatch potiče ljude svih starosnih skupina da promatraju ptice, uživaju u prirodi i uče o migratornim vrstama, njihovim prilagodbama na migraciju te opasnostima s kojima se susreću na putu.


Tijekom promatranja ptica, bilježe se opažene vrste ptica i njihov broj te se prijavljuju organizaciji koja predstavlja međunarodnu organizaciju BirdLife u pojedinoj državi, a u Hrvatskoj je to Udruga BIOM u suradnji s Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode. Prikupljeni podaci partneri prosljeđuju u europsku centralu organizacije, a već početkom tjedna objavljuju se ukupni podaci opaženih i zabilježenih vrsta ptica u cijeloj Europi i središnjoj Aziji. Ovi podaci pomažu nam razumjeti migraciju ptica i pratiti trendove iz godine u godinu, što utječe i na što bolju zaštitu ptica selica.

Za stanovnike Vukovara i okolice Marina Grgić će voditi promatrače ptica uz rijeku Dunav. Polazak je u subotu, 30.rujna, u 10 sati. Zainteresirani se trebaju javiti Marini na broj: 098/773-282 ili marina.grgic123@gmail.com za detaljnije informacije.

**Kako se još uključiti?**

~ Zaputite se na svoje omiljeno mjesto za promatranje ptica bio to gradski park, jezero ili vaše dvorište.
~ Prebrojite sve ptice koje opazite.
~ Svoje podatke pošaljite do 16 sati u nedjelju 1.10., a trebaju poslati:
-posjećene lokacije
-broj sudionika
-opažene vrste i broj jedinki po vrstama
-zanimljivosti

Kontakt adresa za slanje podataka, upite, informacije i materijale: petra.culig@biom.hr