Glas mladih u Preporukama za jačanje podrške mentalnom zdravlju mladih na području OBŽ

Projekt Mladi, kako ste? primakao se uspješnom završetku te smo kao rezultat izradili Preporuke za jačanje podrške mentalnom zdravlju mladih na području Osječko-baranjske županije.
PRONI Centar za socijalno podučavanje je u lipnju 2023. godine započeo s provedbom projekta „Mladi, kako ste? “, financiranog sredstvima EU kroz program Erasmus+.

Partner na projektu je Osječko-baranjska županija. Glavni cilj projekta, bio je  podići razinu svijesti u zajednici o potrebama i poteškoćama s kojima se susreću mladi Osječko-baranjske županije u području mentalnog zdravlja, a provedbom svih planiranih projektnih aktivnosti osnažili smo mlade (krajnje korisnike) za aktivno sudjelovanje, kako bi u dijalogu s donositeljima odluka (dionicima u području rada s mladima) u svojoj lokalnoj zajednici, kreirali preporuke za jačanje podrške mentalnom zdravlju mladih.

Projekt Mladi, kako ste?,  na temu mentalnog zdravlja mladih,  kroz aktivnosti istraživanja i rasprava s mladima u lokalnih sredinama, uključio je veliki  broj mladih i donositelja odluka s područja Osječko-baranjske županije. Upitnik u istoimenom istraživanju ispunilo je  1213 mladih, a na javnim događanjima u Osijeku, Valpovu, Donjem Miholjcu, Belom Manastiru, Našicama i Đakovu sudjelovalo je ukupno  179 mladih i 76 donositelja odluka.

Upravo je tema mentalnog zdravlja mladih, nakon suočavanja s krizom pandemije korona virusa, postala vrlo aktualna te smo ovim projektom htjeli odgovoriti na potrebu mladih da se s njima razgovora o njihovom mentalnom zdravlju.

Vjerujemo  da će sve ono što su nam oni rekli, biti dobra početna točka za pozitivne promjene u našoj zajednici, a sve ono što će se u budućnosti događati u smislu jačanja podrške mladima,  biti utemeljeno na  aktualnim potrebama mladih.

Projektne aktivnosti su od samog početka bile usmjerene na sve mlade iz naše županije, s posebnim naglaskom na one koji dolaze iz manjih i ruralnih mjesta,  kako bi se mogle doznati i njihove potrebe, u ovom slučaju čuti njihova razmišljanja vezano za mentalno zdravlje mladih, a potom i detektirati adekvatnu vrstu podrške koja im je, vezano za ovu temu, potrebna.
S druge strane, u projekt smo uključili i velik broj dionika koji rade s mladima koji, kroz kreiranje novih procesa, usluga, projekata i programa mogu pomoću mladima u izazovima s kojima se susreću.

Svi zaključci, konkretni prijedlozi, potkrijepljeni stavovima mladih i opisom konkretnih izazova s kojima se susreću, dobiveni tijekom istraživanja te na raspravama u lokalnim zajednicama, su zapisani i sumirani kao preporuke.

Preporuke su opisne, ali ponajviše imaju cilj ponuditi praktične smjernice svima onima koji svakodnevno rade s mladima  – nastavnicima i stručnoj službi u obrazovnim institucijama, socijalnim radnicima i drugim pomagačkim zanimanjima, predstavnicima udruga mladih, zdravstvenim radnicima.. i svim drugima koji u nekom segmentu svog rada, uključuju mlade.

I što je također važno, poslužit će kao relevantan prikaz potreba mladih (u važnom području njihovog mentalnog zdravlja) za predstojeću izradu dokumenta – Program za mlade Osječko-baranjske županije.

Dokument “Preporuke za jačanje podrške mentalnom zdravlju mladih na području Osječko-baranjske županije” dostupan je na POVEZNICI.

Ovo je zaista značajan dokument čije praćenje i korištenje u radu se očekuje od strane dionika iz javnog i civilnog sektora, ali svakako može poslužiti i kao putokaz općoj javnosti, za bolje razumijevanje potreba mladih.

 

 

Izvor: PRONI