Imaju li mladi ljudi u EU digitalne vještine?

Tijekom posljednjih mjeseci, mnogi mladi (u dobi od 16 do 24 godine) nastavu su pratili online, jer su mjere zaključavanja povezane s pandemijom COVID-19 spriječile njihove škole, sveučilišta da nastavu održavaju na uobičajeni način.  S obzirom na ove okolnosti, postavlja se pitanje, imaju li mladi potrebne digitalne vještine za pristup tim uslugama putem interneta?

U 2019. godini četvero od pet mladih (80%) u dobi od 16 do 24 godine u Europskoj uniji (EU) imalo je osnovne ili više osnovne digitalne vještine. To je za 24 postotna boda (pp) više od udjela osoba od 16 do 74 godine (56%).

Među državama članicama EU-a Hrvatska je imala najveći udio pojedinaca u dobi od 16 do 24 godine s osnovnim ili višim osnovnim ukupnim digitalnim vještinama (97%), a slijede Estonija, Litva i Nizozemska (sve tri 93%), kao i Grčka (92% ).

S druge strane, najmanji udjeli zabilježeni su u Rumunjskoj (56%), Bugarskoj (58%), Italiji (65%), Mađarskoj (68%), Latviji i Luksemburgu (obje 75%).

Za više informacija: Eurostat je objavio podatke za 2019. godinu za istraživanje zajednice o upotrebi IKT-a u europskim domaćinstvima i poduzećima; cjeloviti skup podataka iz ankete dostupan je ovdje.

 Izvor: Eurostat