Lucia Živić – Upoznajte Novinarku Volonterku ICM-a

Info centar za mlade Vukovar kreće s predstavljanjem Novinara/ki – Volontera/ki – prva na redu za probijanje leda je…srednjoškolka Lucia Živić.

1. Za početak, ukratko nam se predstavi!

Ja sam Lucia Živić. Imam šesnaest godina i pohađam drugi razred Tehničke škole Nikole Tesle u Vukovaru. Dolazim iz Vinkovaca. Volim pisati, crtati te provoditi vrijeme u prirodi i na otvorenom.

2. Jedna rečenica ili citat koji te opisuje:

„Nitko nije poseban kao ti, ponosi se s tim.“, „Ukoliko daš sve od sebe, već si pobjednik.“

3. Kako ulažeš u vlastito znanje i stjecanje novih vještina? Što radiš u slobodno vrijeme? Doprinose li te aktivnosti tvom profesionalnom razvoju?

U svoje vlastito znanje i stjecanje novih vještina uglavnom ulažem volontiranjem u Vinkovcima. U slobodno vrijeme volim čitati, baviti se sportom i pisati. Pretpostavljam da te aktivnosti donose doprinos mom profesionalnom razvoju.

4. Koji je, trenutno, najveći problem vezan uz mlade u Vukovaru i u Hrvatskoj? Doprinosiš li rješenju tih problema svojim radom i/ili osobnim razvojem? Ako da, kako?

Trenutno najveći problem mladih u Vukovaru, ali i u Hrvatskoj, prema mom mišljenju, jest taj što je sve manje i manje radnih mjesta, a odnos poslodavaca prema radnicima sve gori i gori. Također, sve manje i manje je cijenjen kvalitetan i dobar rad. Zbog takvoga stanja današnji mladi svoju jedinu budućnost vide izvan naše države gdje su rad i radnik puno više cijenjeni.

5. Koja je tvoja definicija uspjeha i neuspjeha?

Nemam neku točnu definiciju uspjeha i neuspjeha. Zapravo mislim kako neuspjeh ne postoji. Što god da se dogodi smatram da se može popraviti, ukoliko si uporan. Sa upornošću, trudom, marljivošću i vjerom uspjeh je zagarantiran.

6. Koje prepreke mladi moraju prevladati kako bi napredovali u društvu?

Prepreke koje mladi moraju prevladati kako bi napredovali u društvu su svakim danom sve veće i veće i sve brojnije. Neke od njih su diskriminacija, političko nametanje, iskorištavanje radnika od strane poslodvaca…

7. Koji su tvoji životni ciljevi? Gdje se vidiš za pet godina?

Moji životni ciljevi su pronaći posao, izboriti se za nepravdu (barem u svojoj okolici) te izrasti u samostalnu, mladu ženu koja će imati svoje stavove i biti voljna boriti se za one slabije i pomoći potrebitima.

8. Što želiš poručiti mladima u Vukovaru i šire?

Mladima u Vukovaru i šire želim poručiti da ne odustaju od svojih snova, želja, svoga grada i njih samih. Nego da se umjesto odustajanja, počnu boriti za sebe i svoje stavove.