Međunarodni dan nenasilja – 2. listopada

Međunarodni dan nenasilja obilježava se danas, na dan rođenja Mahatme Gandija, jednog od vođa pokreta za nezavisnost Indije i začetnika filozofije i strategije nenasilnog otpora. Generalna skupština UN-a je 2007. godine ustanovila obilježavanje Međunarodnog dana kao priliku za “širenje poruke nenasilja”, rezolucijom koja potvrđuje “univerzalnu važnost principa nenasilja”.  

Gandhi je bio prvi čovjek u povijesti koji je proširio princip nenasilja od pojedinca do društvene i političke razine. 

“Sila je oružje slabih, nenasilje je oružje jakih.” M.Gandhi

Izbor nenasilja

Nenasilje je moralna filozofija koja propovijeda odbacivanje nasilja kao sredstva za postizanje društvenih i političkih ciljeva.

Nenasilje je alternativa podčinjavanju nepravdama ili nasilnom odgovoru na njih. Nenasilje predstavlja obranu svojih prava, moralnom snagom i dostojanstvom, a ne fizičkom snagom.

Nasuprot uvriježenom mišljenju da nenasilje podrazumijeva slabost i pasivnost, Gandhi je neprestano naglašavao da nenasilje nije za kukavice. Sudjelovanje u nenasilnim akcijama zahtjeva hrabrost kojoj nije potrebno oružje ili štit – to je hrabrost da se dostojanstveno i bez straha prkosi nepravdi i uporno bori za istinu. Nenasilje podrazumijeva suočavanje s bolom i neugodnim situacijama, a da ne nanese štetu drugima.