Međunarodni je dan ljudskih prava.

Međunarodni je dan ljudskih prava. Obilježava se 10. prosinca, na dan kada je potpisana Opća deklaracije o ljudskim pravima 1948. godine. 

Opća skupština UN-a proglasila je 10. prosinca kao Dan ljudskih prava, kako bi se usmjerila pozornost “naroda svijeta” na Opću deklaraciju o ljudskim pravima kao zajedničko mjerilo postignuća za sve narode i sve države. Potpisivanjem Opće deklaracije o ljudskim pravima (1948. godine) po prvi puta u povijesti čovječanstva priznato je pravo svih ljudi na “život, slobodu i sigurnost… bez ikakvih razlika” i pri tome udaren kamen temeljac za Međunarodni dan ljudskih prava.

Ovogodišnji slogan Međunarodnog dana ljudskih prava je “Ljudska prava 365″. Ovogodišnji slogan, obuhvaća ideju da je svaki dan, Dan ljudskih prava. On slavi temeljnu tezu u Općoj deklaraciji da je svatko od nas, svugdje, u svako doba ima pravo na cijeli niz ljudskih prava, da ljudska prava pripadaju jednako za svakoga od nas i vežu nas zajedno kao globalnu zajednicu s istom idealima i vrijednostima.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon povodom međunarodnog dana ljudskih prava izjavio je: “Pozivam sve članice da poštuju svoju obvezu zaštite ljudskih prava svakog dana u godini”.

Deklaracija, među ostalima, navodi da se sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima.

U Hrvatskoj je svaka peta osoba osjetila da je u nepovoljnijem položaju od drugih, to jest doživjela je diskriminaciju.

Vezano za diskriminaciju, pučka pravobraniteljica Lora Vidović kaže da su najčešće osnove na koje građani imaju pritužbe nacionalno podrijetlo, vjera i dob, a područja: rad, zapošljavanje, javno informiranje i mediji te pravosuđe i uprava.