Ministarstvo osiguralo 7.600 novih stipendija za studente

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja predstavljeni su programi stipendiranja studenata. U idućih pet godina iz strukturnih fondova Europske unije (u sklopu Operativnoga programa ‘Učinkoviti ljudski potencijali’), Ministarstvo je osiguralo 4.600 dodatnih socijalno-ekonomskih stipendija godišnje te prvi put najmanje 3.000 STEM stipendija godišnje. Ukupno bi se na godišnjoj razini, počevši od 2017. godine, dodjeljivalo najmanje 13.000 stipendija, čime se broj stipendija i više nego udvostručuje.

Povodom uvođenja nove kategorije stipendija, krajem lipnja Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na državnu stipendiju u STEM područjima znanosti kojim se propisuju uvjeti i način ostvarivanja prava redovitih studenata na državne stipendije koje se dodjeljuju studentima upisanima na studijske programe u STEM područjima znanosti.

Državne stipendije dodjeljuju se prema odvojenim rang-listama za svako pojedino znanstveno područje u postotku od ukupnoga broja stipendija koje se za određeno razdoblje dodjeljuju:

– prirodne znanosti 20%
– biotehničke znanosti 15%
– biomedicina i zdravstvo 15%
– tehničke znanosti i studijski programi kojima se stječe akademski odnosno stručni naziv prvostupnik informatike, poslovne informatike, informacijskih znanosti i informatologije 50%.

Pravo prijave imaju, kako brucoši, tako i studenti viših godina studija koji pripadaju STEM skupini zanimanja.

Više o pravilniku i uvjetima ostvarivanja prava na stipendiju pročitajte ovdje.