Najčudniji izvori inspiracije poznatih svjetskih pisaca

Svaki umjetnik traži izvor iz kojeg crpi svoju inspiraciju, no ponekad se radi o vrlo čudnim stvarima. Na Mentaflossu je objavljen popis svjetski poznatih pisaca s najčudnijim muzama, stoga provjerite nalazi li se na njoj koji vaš najdraži autor.

 

John Cheever

Američki novelist John Cheever radio je sve što i drugi ljudi, ali na sebi svojstven način. Probudio bi se, obukao odjelo i otišao na posao. Međutim, Cheever je ulazio u dizalo iz svog apartmanan u podrum, skinuo odjeću i pisao svoja djela u donjem rublju.

Gertrude Stein

Gertrude Stein je svoja najpoznatija prozna djela stvorila sjedeći na suvozačevu mjestu dok je njena sestra okolo vozila Fordov T-Model i obavljala sitne poslove.

James Joyce

Poznati modernist obožavao je pisati dok je ležao u krevetu, a bilježnicu držao na svom trbuhu. U vrijeme stvaranja svojih djela uvijek je nosio bijele kapute jer je bio slabovidan, skoro slijep, pa su mu svijetle stvari reflektirale svjetlost i pomagale mu. No kad se Joyceu vid još više pogoršao, pisao je na kartonima s pastelnim bojama.

Friedrich Schiller

Schiller je uvijek pisao kasno u noć, a kako bi ostao budan uronio bi lice u ledeno hladnu vodu. Također je na svom radnom stolu držao mnoštvo jabuka čiji ga je miris posebno motivirao.

Alexandre Dumas

Francuski pisac Dumas inzistirao je na tome da njegov opus bude podijeljen po bojama: plava boja je bila rezervirana za fikciju, roza za članke, a žuta za poeziju.

Demosten

Najveći orator antičke Grčke Demosten imao je vrlo čudnu taktiku koja ga je tjerala na neumorni rad. Obrijao bi pola glave kako od sramote ne bi napuštao kuću te bi u tom periodu bez prestanka radio.

Honore de Balzac

Poznato je kako je jedan od najmarljivijih pisaca bio upravo Balzac. Ustajao bi iz kreveta u 1 ujutro, pisao sedam sati zatim bi u osam otišao spavati. Probudio bi se u 9:30 i pisao sve do 16 sati. Tek bi od 16 do 18 uzeo pauzu kako bi obavio telefonske razgovore ili posjetio prijatelje. Kad ovo pročitate i ne začudite se toliko što je znao piti po 50 šalica kave dnevno.

Franz Kafka

Kafka je vježbao potpuno nag ispred prozora kako bi održavao svoj um svježim.

Oscar Wild

Oscar Wild nije previše držao do pravila te ga nisu pogađala tuđa mišljenja. Postoji priča da je jednom prilikom prošetao ulicom rodne Engleske s jastogom na povodcu.

Victor Hugo

Kad god bi se osjećao ometen ili bez koncentracije, Victor Hugo bi sa sebe skinuo svu odjeću kako bi bio posve sam s olovkom i papirom.

Izvor: srednja.hr