O čemu voditi računa prilikom odabira privatnog smještaja

Pored studentskih domova, mnogi studenti iznajmljuju i stanove u gradovima u kojima studiraju. O čemu treba voditi računa pri odabiru privatnog smještaja?

Približavanjem nove akademske godine počinje i potraga za smještajem u gradu studiranja. Prilikom odabira adekvatnog smještaja studentima je vrlo bitno pronaći stan koji je u blizini fakulteta na kome studira, ili da barem u blizini stana postoje linije gradskog prijevoza koje povezuju dio grada u kojem je stan iznajmljen s fakultetom ili centrom grada.

Donosimo vam neka od najosnovnijih pravila koja je potrebno slijediti prilikom odabira stana:

VLASNICI STANOVA

Direktno kontaktiranje vlasnika stana i direktno pregovaranje s njim, bez posredovanje agencije, najbolji je način kako uštedjeti novac. Naime, agencije će vam naplatiti razne troškove i provizije koje vam nisu potrebite. Kada pregovarate o cijeni direktno s vlasnikom možete se i cjenkati i postići nižu cijenu od tražene.  Najbolji način kako pronaći direktnog vlasnika stana je preko oglasa na internetu. Ti oglasi su karakteristični, s obzirom da će pri postavljanju oglasa osoba koja želi izdati stan sigurno napomenuti kako je ona vlasnik stana.

IZNAJMLJIVANJE STANA

Pogađajte se oko cijene iznajmljivanja stana ili sobe. Iznos najma je obično cijena koju stanodavac želi dobiti, što ne znači da vi ne smijete ponudite manje ili kazati kako je to za vas previsoka cijena. Svjetska ekonomska kriza je zahvatila sve slojeve društva, pa je tako i sve manje ljudi koji mogu sebi priuštiti iznajmljivanje stana. Stanodavci to također znaju i u interesu im je da što prije izdaju prostor kako bi imali bilo kakve prihode. Iskoristite tu činjenicu, ona može samo predstavljati prednost za vas pri pregovaranju oko iznosa najma. Nikako na prvu pristajati na traženu cijenu najma. Bar pokušajte.

IZNAJMLJIVANJE SOBE

Iznajmljivanje samo jedne sobe unutar kuće ili stana može vam u nekim situacijama pomoći da se osjećate kao kod svoje kuće. Možda nije najbolje rješenje za sve studentske potrebe, ali ovo je sigurno najjeftinije rešenje za studente. S druge strane, dobra stvar u iznajmljivanju sobe u tuđem stanu je da samim tim postoji i dobra šansa kako će cijeli prostor biti dobro održavan, a u ovisnosti od odnosa koji budete imali sa stanodavcima, vrlo je moguće kako će vas vlasnici prihvatiti kao člana obitelji i organizirati zajedničke obroke. Vrlo je važno definirati vaš prostor i zamoliti stanodavca da poštuje vašu privatnost. Obavezno u ugovoru o najmu navedite stavku kako isključivo vi imate pristup iznajmljenoj sobi i da vlasnik u nju ne može ulaziti bez vašeg pristanka.

SIGURNOST

Ovu stavku uvijek imajte na umu pri iznajmljivanju prostora. Vodite računa u kom dijelu grada iznajmljujete stan, s obzirom da u svakom gradu postoje opasni dijelovi. Raspitajte se prije odluke gdje ćete iznajmiti stan koji kvart je najsigurniji. Izbjegavajte kvartove koji su neosvijetljeni i gdje morate dugo pješačiti od tramvajske ili autobusne stanice. Kada izlazite iz vašeg stana obavezno ga zaključajte.

BUKA

Fakulteti su smješteni u velikim naseljenim gradovima gdje je visoka razina buke. Čak i u situacijama kada ste u potragu za stanom krenuli tijekom mirnog perioda dana i sve izgleda tiho, uvijek imajte u vidu sve faktore koji bi potencijalno mogli stvarati buku, kao što su glavni prometni putevi, noćni klubovi, avenije ili željezničke i tramvajske tračnice. Tijekom pripremanja ispita buka će vam biti najveći “neprijatelj”.

NAMJEŠTAJ

Stanodavci će vam pokazati sobu ili stan potpuno namješten i u najboljem svijetlu kako bi vam ga iznajmili. Međutim, to ne garantira da ćete takav stan i zateći prilikom useljenja. Zato prilikom razgledavanja stana obavezno pitajte stanodavca koji namještaj uključuje izdavanje prostora. Naknadna kupovina namještaja ili prijenos vaših stvari u iznajmljen stan skupo će vas koštati.

FUNKCIONALNOST

Obavezno prilikom razgledavanja stana isprobajte funkcionalnost slavina, vodokotlića, bojlera, štednjaka i ostalih kućanskih aparata. Naknadne popravke idu na vaš račun.

PROSTOR

Ako budete iznajmljivali stan s više cimera, uvjerite se da u samom stanu postoji dovoljno prostorija za sve. Ne postoji ništa gore od toga nego kad morate čekati u redu za tuširanje ili WC “pola dana”.

LOKACIJA

Ovo je najvažnija stavka pri  odabiru privatnog smještaja. Uvijek imajte u vidu udaljenost stana od fakulteta na kojem studirate, centra grada, tržnih centara ili trgovina i autobusnih i tramvajskih stanica. S obzirom na studentski život koji ćete imati i sve ono što on sa sobom nosi, uvijek je važno stići u stan bez puno potrošenog vremena i u bilo koje doba dana. Stanovi koji imaju uključeno sve od navedenog, obično su i skuplji za iznajmljivanje od onih koji su na periferiji grada. Na vama je odluka što vam je važnije – manji troškovi i veći gubitak vremena ili skuplji troškovi i blizina svega što vam je bitno.

UGOVOR

Kada ste se dogovorili s budućim stanodavcem o svim detaljima najma, sve to stavite na papir tj. sačinite ugovor i ovjerite ga kod javnog bilježnika. U ugovoru navedite apsolutno sve što ste se dogovorili: cijena najma, datum plaćanja najma, obaveze vas ali i stanodavca, zatečeno stanje (popis namještaja i kućanskih aparata, stanje instalacija, stanje brojila, oštećenja u stanu i sl.), otkazna klauzula itd. O ugovoru je najbolje posavjetovati se sa odvjetnikom jer bez kvalitetnog i detaljnog ugovora možete upasti u velike probleme. Neki će stanodavci pokušati iznajmiti stan bez ugovora kako ne bi plaćali porez, ali na to ne pristajte niti u ludilu.

VRIJEME TRAŽENJA SMJEŠTAJA

Bez obzira što mislite kako ima još vremena za traženje smještaja, vjerujte, nema. Velika je potražanja studenata za privatnim smještajem u velikim gradovima i ako to niste do sada učinili vrijeme je za akciju. Nemojte čekati zadnji čas jer će te sigurno upasti u probleme. Stan ćete pronaći, ali je pitanje gdje, kakav i pod kojim uvjetima.

 

Izvor: x-ica