Razmjene mladih kroz „otvorene pozive“ – MLADI PRIPAZITE!

Iz Agencije za mobilnost i programe EU poručuju:

“Dragi mladi, izbjegavajte otvorne pozive za sudjelovanje na projektima koji nude samo atraktivna mjesta putovanja, a iza toga ne postoji nikakav ili postoji vrlo slab kontakt s organizacijom pošiljateljicom koja za vas odgovara.”

  • Projekti Razmjene mladih provode su u okviru Ključne aktivnosti 1 programa Erasmus+, koja omogućava mobilnost (putovanje) pojedinca u svrhu učenja. Prvenstveno se, dakle, radi o razvoju i izgradnji pojedinca, zbog čega je neophodno da je svaki pojedinac (sudionik mobilnosti) svjestan sadržaja projekta u koji je uključen i da ima mogućnost utjecati na njega već pri samom začetku projektne ideje.

Kako bi to bilo moguće, nužno je postojanje kvalitetne komunikacije između organizacije pošiljateljice i sudionika aktivnosti. S obzirom na to da je svaki kvalitetan projekt Razmjene mladih utemeljen na stvarnim, postojećim potrebama mladih, očekivano je da su organizacije u kontaktu s mladim sudionicima već u fazi planiranja projekta. Kroz dugogodišnje iskustvo praćenja kvalitete provedbe projekata, što odobrenih od strane Agencije, što drugih nacionalnih agencija zaduženih za provedbu programa Erasmus+, u posljednje je vrijeme osobito zamijećen trend uključivanja mladih u projekte Razmjena mladih kroz takozvane „otvorene pozive“.

To su pretežito pozivi objavljeni na privatnim društvenim mrežama koje se ne mogu jasno povezati s organizacijom mladih/koja radi s mladima i koje promoviraju putovanje na atraktivne zemljopisne lokacije, u pravilu tražeći kotizaciju za sudjelovanje i/ili pokrivanje određenih troškova sudjelovanja bez refundacije. Obično se uključivanje u projekt vrlo privlačno, pa i usudili bismo se reći, agresivno, promovira kao besplatno putovanje sa svim pokrivenim troškovima za mlade koji žele nešto naučiti. Adrese na koje se zainteresirani mogu javiti kako bi se uključili u ovakve nesigurne avanture često se ne mogu povezati s organizacijama i ne navodi se njihov naziv, kao ni ime i prezime osobe s kojom zainteresirani mogu stupiti u kontakt i koja organizaciju zastupa. Česti su i pozivi gdje se traži npr. šest, sedam ili četiri osobe za putovanje u Tursku, Španjolsku, Portugal, a neki od njih navode da se troškovi participacije ne refundiraju (iako nije jasno što oni uključuju, ako se pozivom navodi da su vam pokriveni troškovi putovanja, smještaja i prehrane), a usput traže i plaćanje članarina.

Stoga slijedi upozorenje svima nama!

  • Ovim člankom želi se upozoriti potencijalne zainteresirane mlade, kojima se ovakvi pozivi čine savršenom prilikom za putovanje i upoznavanje vršnjaka, da izbjegavaju sudjelovanje u projektima programa Erasmus+ na ovaj način.

Svrha programa Erasmus+ nisu „besplatna“ turistička putovanja (koja to uostalom i nisu, jer vam organizatori na kraju ne vrate troškove) na kojima se mladi dobro provode, bez pripreme i znanja o tome s kojom organizacijom idu na mobilnost.

Svrha programa Erasmus+ jest kreiranje aktivnosti u skladu s potrebama mladih, uključujući kvalitetno razvijenu komponentu učenja u neformalnom okruženju s ciljem osobnog i profesionalnog rasta.

  • Više o uputama same Agencije i iskustvima koja su povratno dobili od mladih sudionika sa takvih razmjena mladih pročitajte detaljno klikom na poveznicu OVDJE. 

 

Izvor: ampeu.hr