Savjeti za učenje

Kako pronaći motivaciju za učenje već na početku semestra?

Početi učiti na vrijeme nije lako, no uz malo samodiscipline moguće je, a za mjesec-dva kada krenu kolokviji, bit ćete si i više nego zahvalni.

Ispitni rokovi tek su završili, semestar tek počinje, gradiva još nema puno, a prvi kolokviji su daleko. Ipak, svi znamo da vrijeme brzo prolazi i da su rokovi, kolokviji, predaje zadaća i sve ostalo zapravo jako blizu.

Kako se ne biste (ponovno) doveli u situaciju u kojoj sve radite u zadnji tren i obećavate si da ćete iduće godine krenuti na vrijeme, donosimo vam nekoliko savjeta uz koje na vrijeme možete krenuti već sad.

Napravite dugoročni plan

Izradite plan učenja za cijeli semestar. Ako su svi kolokviji odjednom i znate da će vam to biti previše, odredite one predmete koje ćete položiti preko kolokvija i one za koje ćete izići na ispit. Zatim si zapišite sve datume kada nešto treba biti gotovo, odredite prioritete i krenite s planiranjem. Neka vaš plan ne bude previše ambiciozan: nerealno je da ćete učiti 12 sati dnevno svaki dan.

Možete se koristiti i nekim aplikacijama za organizaciju učenja kako biste imali uvid u obveze na jednom mjestu.

Odvojite se od stvari koje vas ometaju

Društvene mreže, Netflix, dvije kave svaki dan… Vrlo je lako prepustiti se ugodnim stranama studentskog života kada nemamo nekih hitnih obaveza. Baš je zato važno da se odvojite od stvari koje vam ometaju učenje. To, naravno, ne znači da su druženja, Netflix i društvene mreže zabranjeni.

Počnite s gledanjem videa

Ako se ne možete odvojiti od mobitela u potpunosti, iskoristite aplikacije poput YouTubea i gledajte sadržaj koji je usko povezan s vašim područjem studiranja. Sigurno ćete naučiti nešto novo, a možda vas čak i motivira!

Pronađite idealno mjesto za učenje

Ako u sobi imate previše stvari koje vas ometaju, a učionica u domu nikad nije slobodna, razmislite o knjižnici kao mjestu za učenje. Knjižnice su obično najmirnija mjesta za učenje, ali nije loše rješenje ni neki mirni kafić.

Početi učiti na vrijeme nije lako, no uz malo samodiscipline moguće je, a za mjesec dana kada krenu kolokviji, bit ćete si i više nego zahvalni.

 

Izvor: studentski.hr