SOR: Bez potvrde nema naknade!

Od rujna prošle godine korisnici stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa morat će svaki mjesec dostavljati potvrdu o kupnji karte za javni prijevoz od mjesta boravka do mjesta gdje su na stručnom osposobljavanju. U protivnom im putni troškovi neće biti isplaćeni. Ova novost regulirat će se Aneksom ugovora u svrhu ostvarivanja prava za naknadu za prijevoz.

Prema Aneksu, ukoliko Polaznik/ca ne dostavi kartu javnog prijevoznika ili ju ne dostavi u roku predviđenom stavkom 1. točkom 5.ovog članka, Zavod naknadu troškova prijevoza Polazniku/ci neće isplatiti za razdoblje za koje ista nije dostavljena ili nije pravovremeno dostavljena.

Po ovom aneksu Polaznik/ca može dobiti povrat troškova za pokaz ili će joj naknada putnih troškova biti uskraćena.

Drugim riječima, ako netko do mjesta stručnog osposobljavanje putuje, recimo, automobilom ili biciklom, neće primiti naknadu putnih troškova. Na internetu je već pokrenuta peticija protiv te odluke, a može se ispuniti na linku.

Diskriminacija korisnika iz ruralnih područja – priča s Murtera:

– Ja ne znam kako je to moguće bez ikakve konzultacije s korisnicima. Također, na ovaj se način diskriminiraju korisnici iz ruralnih područja i iz svih područja gdje nema dovoljne pokrivenosti javnim prijevozom, što je veći dio Hrvatske rekla je jedna od zaposlenica Udruge Argonauta u Murteru dodavši: – Naša pripravnica s obzirom na raspored autobusnih linija na relaciji između njenog prebivališta i radnog mjesta nikako ne može obavljati SO ako bi se oslanjala na autobusne linije i mora koristiti privatni automobil da bi došla na posao. Po ovom aneksu ona može dobiti povrat troškova za pokaz ili će joj naknada putnih troškova biti uskraćena. Mislim da je to protivno Zakonu o radu – zaključila je.

Očitovanje o odluci zatražen je od splitskog ogranka HZZ-a te se čeka odgovor.

Izvor: infozona.hr