Što trebate znati o kremama za sunčanje?

10 stvari koje bi svi trebali znati o kremama sa zaštitnim faktorom:

1. Proizvodi s oznakom SPF 15 blokiraju oko 94% UVB zraka, oni s oznakom SPF 30 blokiraju oko 97%, a oni s oznakom SPF 45 blokiraju oko 98% UVB zraka.

2. Mineralne kreme sa zaštitnim faktorom obično sadrže sastojke poput cink oksida i titanij-dioksida koji stvaraju fizičku barijeru na koži i tako je štite od sunca.

3. Kemijske kreme sa zaštitnim faktorom imaju jednu ili više kemikalije kao što su oksibenzon, avobenzon, oktil salicilat, oktokrilen, homosalat i oktinoksata.

4. Sama oznaka SPF se odnosi na sposobnost kreme da blokira UVB zrake koje uzrokuju opekline od sunca, ali i UVA zrake koje mogu uzrokovati dublje oštećenje kože.

5. Kreme sa zaštitnim faktorom obično vrijede do tri godine, ali mnoge sadrže i kraće rokove isteka trajanje. Samo se pobrinite da provjerite miris kreme nego je opet koristite kako biste se uvjerili da je i dalje dobra.

6. Izbjegavajte već ranije spomenuti oksibenzon, sintetički estrogen koji prodire u kožu i može uzrokovati hormonalni disbalans ili pokrenuti alergijske reakcije.

7. Ponovno nanesite kremu sa zaštitnim faktorom otprilike svaka dva sata kao i nakon plivanja ili znojenja.

8. Izbjegavajte sunce posebno između 10 i 14 sati kada su UV zrake najjače.

9. Kremi sa SPF-om treba dobrih 20 minuta da se upije u kožu prije nego li će kožu potpuno zaštititi od UV zraka.

10. Potrebna količina kreme sa zaštitnim faktorom za odraslu osobu je otprilike dvije do tri žlice.

 

Izvor: buro247.hr