Studenti koji su ujedno roditelji – koja su njihova prava?

Unatoč tomu što je studenata koji su ujedno roditelji zapravo malo, ne bismo ih smjeli zanemariti. Studiranje samo po sebi zahtijeva puno, a ako u tu jednadžbu dodamo brigu za dijete, postaje vrlo jasno da takav dvostruki život nije nimalo lagan. Provjerili smo, stoga, koja su njihova prava i jesu li pojedina rezervirana samo za njih.

Budući da spadaju u dvije skupine (student i roditelj), zakon ih pokriva s dviju strana, no u biti ne postoji zakon ni pravilnik koji specifično govori o studentima roditeljima. To stvara sivu zonu u kojoj se postavlja pitanje jesu li dovoljno zbrinuta skupina?

Ono što sa sigurnošću postoji crno na bijelo jest:

a) Subvencionirani smještaj u studentskom domu

Subvenciju na smještaj mogu ostvariti samo redovni studenti, a na studente roditelje to se očituje na sljedeći način: studentici majci ili studentu ocu koji imaju malodobno dijete – dodjeljuje se 500 bodova za svako dijete.

b) Državne stipendije za posebne skupine studenata

Studenti roditelji mogu se natjecati za dodjelu državnih stipendija u Kategoriji 7 – redoviti studenti roditelji.

c) Državne stipendije za studente nižeg socioekonomskog statusa

U Kategoriji E – studenti slabijega socioekonomskog statusa: za studenta koji je roditelj priznaje se po 300 bodova za svako dijete, a za studenta koji je roditelj i kojem je dijete preminulo priznaje se 550 bodova.

Ove godine državna stipendija iznosi 1 200,00 kn i isplaćuje se mjesečno u periodu od 9 mjeseci.

Sva navedena prava odnose se isključivo na redovite studente.

 

Izvor: studentski.hr