Vlada RH smanjila upravne pristojbe

Vlada RH je na današnjoj sjednici donijela uredbu kojom se upravne pristojbe koje se plaćaju tijelima državne uprave, a čine prihod državnog proračuna smanjuju za 30 posto.

Uredba se odnosi i na pristojbe koje građani plaćaju za izradu putovnice, koja će se sada plaćati 50 kuna, a 200 kn u žurnom postupku te za izradu vozačke dozvole, koja će sada koštati 15 kuna.

Donošenje nove Uredbe Vlada RH obrazlaže tako što se stari Zakon o upravnim pristojbama primjenjivao od 1996. godine. Tarifa upravnih pristojbi je od početka bila sastavni dio Zakona, pa su Zakon i Tarifa mijenjani u velikom broju.

Između ostalog, stari Zakon bio je neusklađen s današnjom pravnom terminologijom uslijed promjena u gospodarskom, društvenom i pravnom okruženju, neusklađen s Direktivom Europske unije o uslugama na unutarnjem tržištu te neusklađen s propisima iz nadležnosti tijela državne uprave.

Tim povodom, Hrvatski sabor je na sjednici 2. prosinca 2016. godine donio novi Zakon o upravnim pristojbama koji je stupio na snagu 1. siječnja 2017. godine. Njime je propisano kako se Tarifa upravnih pristojbi uređuje Uredbom Vlade RH.

Uredba stupa na snagu 1. veljače 2017. godine. Prijedlog Uredbe o Tarifi upravnih pristojbi možeš pronaći OVDJE.

 

Izvor: vlada.hr