Vodič za brucoše

Svaki početak je težak, pa tako i prva godina studiranja nekima zna biti ‘nezgodna.’ Novi ljudi, profesori drugačiji od onih u srednjoj školi, za neke i preseljenje u drugi grad.

Pročitaj par savjeta koji će ti olakšati prvu godinu studiranja.

Nemoj propuštati predavanja i stvori idealan raspored

Predavanja su važna, posebno ona prva. Na njima se upoznaješ s profesorom kao i on s tobom, a dobit ćeš popis literature te doznati što se od tebe očekuje. Uklopi svoje privatne obaveze u predavanja, napravi plan ispita, odlaske na kave i u teretanu. Sve to možeš i stižeš uz pravu organizaciju. Kad je u pitanju priprema za ispite, dobra organizacija će se pokazati kao ključ uspjeha.

Učini dosadna predavanja zanimljivima

Neće ti sva predavanja i profesori biti zanimljivi stoga se potrudi naći dio koji ti je zanimljiv čak i na onim predavanjima gdje ne možeš zadržati koncentraciju baš cijelo vrijeme. Stvori naviku zapisivanja bilješki.

Pitaj za pomoć

Ako vam ide teško na predavanjima, pitajte profesora za pomoć ili idite na konzultacije.

Pronađite idealno mjesto za učenje

To može biti vaša soba u domu ili kutak u knjižnici, ali bitno je naći idealno mjesto za učenje gdje vas nitko neće ometati i koje će vam biti odlično za inspiraciju i koncentraciju.

Uključi se u studentske udruge

Studentske udruge znače i nova poznanstva, kontakte i pozitivna iskustva. Osim toga, naučit ćeš nove vještine – upravljanje vremenom, rad na projektima, rad u timu i slično. Pronađi udrugu prema svojim interesima i priključi im se, ne možeš ništa izgubiti.

Pazi na pravilnu prehranu i zdravlje

Studenti se nerijetko na prvoj godini fakulteta udebljaju. Stres, promjena okoline, obroci koji su brzo gotovi a samim time i manje zdravi.  Pokušaj planirati obroke, kupovati zdravije namirnice i što je više moguće izbjegavati obroke kasno navečer. Kako bi ostao zdrav i oslobodio se stresa bavi se fizičkom aktivnošću (teretana, trčanje, vožnja biciklom).

Pazi na svoj budžet

Ako nikada prije nisi morao paziti na svoj novac i budžet, sada je vrijeme da to učiniš. Učlani se u Studentski servis i odaberi neki od mnogih studentskih poslova koji se nude. Osim što je prilika da zaradiš za džeparac, imat ćeš priliku bolje upoznati poslovni svijet i lakše definirati u kojem smjeru želiš razvijati svoju karijeru.