Želiš živjeti i raditi u nekoj od zemalja Europskog gospodarskog prostora i Švicarskoj?

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, građanima Republike Hrvatske, osim slobode kretanje robe, kapitala i usluga, omogućeno je i slobodno kretanje osoba (pravo boravka, školovanja i rada) Europskim gospodarskim prostorom i Švicarskom.
Kako bi ta sloboda kretanja za pojedince bila što jednostavnija 1993. godine pokrenuta je EURES mreža kao instrument poboljšanja mobilnosti, odnosno prostorne i profesionalne pokretljivosti radne snage na europskom tržištu rada.
EURES je mreža javnih zavoda za zapošljavanje država članica Europskog gospodarskog prostora i Švicarske, kojom koordinira Europska komisija. Svrha EURES-a je pružanje informacija, savjetovanja i usluga posredovanja (job-matching) poslodavcima i tražiteljima posla, ali i svim građanima koji smatraju da im može koristiti princip slobodnog kretanja ljudi.
EURES mreža ima više od 900 savjetnika koji su svakodnevno u kontaktu s poslodavcima i tražiteljima zaposlenja širom Europe. EURES savjetnici trenirani su specijalisti koji pružaju tri osnovne EURES usluge: informacije, usmjeravanje i posredovanje između poslodavaca i tražitelja posla na europskom tržištu rada.
Savjetnici EURES mreže posjeduju specijalizirano znanje o praktičnim, pravnim i administrativnim pitanjima vezanima uz mobilnost na nacionalnoj i europskoj razini, te rade unutar javnog zavoda za zapošljavanje svake zemlje članice ili unutar drugih partnerskih organizacija u EURES mreži.
EURES portal središnje je mjesto i glavni izvor informacija o radnoj pokretljivosti na europskom tržištu rada. Uz pomoć alata za pretraživanje možeš pronaći relevantne informacije o mobilnosti radnika, informacije o trenutno otvorenim radnim mjestima u 32 europske zemlje, registrirati besplatni korisnički račun te kreirati vlastiti životopis koji će biti vidljiv svim EURES registriranim poslodavcima i EURES savjetnicima koji poslodavcima pomažu pronaći prave kandidate.
U potrazi si za zaposlenjem na europskom tržištu rada? Evo kako ti EURES portal može pomoći!
Zanima te koje su države otvorile tržište rada, a u kojima je hrvatskim državljanima i dalje potrebna radna dozvola? Želiš doznati koje mogućnosti nudi EURES portal? Odgovore potraži u kategoriji EURES za tražitelje zaposlenja.
Tijekom traženja posla, kod pregovora s poslodavcem, prije odlaska ili prije povratka u Hrvatsku javljat će ti se brojna pitanja. Kako bi dobio/la odgovore i razjasnio/la nedoumice, zaviri u kategoriju EURES savjeti i informacije.
Osim brojnih korisnih informacija i poveznica na izvore informacija na mrežnim stranicama nadležnih institucija, pronaći ćeš i odgovore na najčešće postavljana pitanja.
Dio portala posvećen je uvjetima rada i života te ti može pomoći u upoznavanju s trenutnim stanjem u regiji potencijalnog zapošljavanja. Ove informacije dostupne su na engleskom, njemačkom i francuskom jeziku.
Putem EURES portala možeš pronaći i informacije o mogućnostima obrazovanja na području koja pokriva EURES mreža.
Ako i dalje nisi pronašao/la traženi odgovor ili želiš provjeriti vjerodostojnost ponude za posao koju si dobio/la, pošalji upit EURES savjetniku. EURES savjetnici pružaju informacije putem elektronske pošte, telefona te osobnim kontaktom (grupno ili individualno). Nakon inicijalnog upita procijenit će koji tip usluge najbolje odgovara tvojim potrebama.
Informacije o EURES-u u Hrvatskoj potraži OVDJE ili na Facebook stranici EURES Hrvatska.
Obrati se EURES savjetniku zaduženom za županiju tvog prebivališta!