Vodič kroz stručno osposobljavanje

Ogroman broj mladih prve korake u svijetu radi čini kroz program stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa. Donosimo kratak vodič u kojemu možete naći sve što trebate znati o stručnom osposobljavanju!

 

Mjera stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa od svoje je pojave podigla dosta medijske prašine. Bilo da mislite da je ova mjera izvrstan način za skupljanje iskustva i profesionalni napredak ili da je to sve način da se za mali novac iskoriste mladi očajni za poslom, činjenica je da je su kroz program stručnog osposobljavanja pokazao kao relativno uspješna mjera kroz koju su prošle tisuće i tisuće mladih.Važno je znati i da mjera stručnog osposobljavanja nije ‘topla voda’. Slična mjera u Njemačkoj postoji od 2003. pod imenom MiniJob kod koje su poslodavci oslobođeni plaćanja dijela davanja državi a mladi zaposlenici su plaćeni 400 eura na mjesec (što je manje od minimalca). Slične mjera postoji i u Ujedinjenom Kraljevstvu, a ovakav program Europska Centralna Banka preporučila je i španjolskoj Vladi još 2011. godine.Stručno osposobljavanje često je prvi kontakt mladih sa svijetom rada. Mnogi od njih u svoj prvi posao ulaze ‘zeleni’, neinformirani i naivni, što često rezultira iskorištavanjem i kršenjem prava mladih radnika. Donosimo sve što trebate znati prije no što stavite potpis na svoj prvi ugovor.

Tko sve može na stručno? 
Pravo na korištenje programa stručnog osposobljavanja imaju sve osobe prijavljene u evidenciju nezaposlenih duže od trideset dana koje imaju manje od 12 mjeseci prijavljenog rada u struci za koju su školovani. Pravo na korištenje programa tako imaju i osobe koje već imaju neko radno iskustvo, pod uvjetom da to iskustvo nije u struci za škoju su školovani i osobe koje su u struci prijavljeno.To znači da program možete koristiti ako ste primjerice završili pravni fakultet, ali ste već negdje prijavljeno radili kao konobar i ako ste već radili u pravu ali manje od godinu dana.Pravo na korištene stručnog osposobljavanja imaju sve nezaposlene osobe s najmanje srednjom stručnom spremom. To znači da za korištenje programa ne morate završiti pet godina fakulteta, već program mogu koristiti i osobe obrtničkim i strukovnim zvanjima, gimnazijalci i prvostupnici, pod uvjetom da njihovo obrazovanje udovoljava kriterijima natječaja.

Koliko ću dobiti novca?
Novčana naknada koju primaju polaznici na stručnom već je postala kolokvijalizam. Sigurno ste nebrojeno puta čuli da se netko zaposlio na ‘dvije i četristo’.Naknada za rad na stručnom osposobljavanju iznosi 2400 kuna, ali korisnici programa imaju pravo i na naknadu za prijevoz u iznosu od dvjesto do tisuću kuna, tako da je ukupan iznos koji korisnici programa znatno veći. Iznos koji pristupnici primaju za troškove prijevoza utvrđuje se po predaji zahtjeva za stručno osposobljavanje i odgovaraju stvarnim troškovima prijevoza.Pri predaju zahtjeva korisnici su dužni predati presliku mjesečne ili tjedne karte, čija se cijena dodaje naknadi od 2400 kuna. Polaznici programa koji rade u mjestima koja nemaju javni prijevoz ili nisu u mogućnosti dostaviti presliku karte primaju ‘cipelarinu’ od dvjesto kuna, tako da je stvarna najmanja cifra koju možete dobiti dvije tisuće i šesto kuna.Poslodavac za zaposlenog kroz stručno osposobljavanje prima godišnji iznos doprinosa mirovinskom osiguranju od 6672 kune i iznos mjesečnih doprinosa za zdravstveno osiguranje od 5170 kuna, koje uplaćuje dotičnim zavodima na mjesečnoj bazi.Uvijek budite svjesni da vam je poslodavac dužan uplaćivati doprinose i da ga vi ne koštate ništa. Ne padajte na zastrašivanja, ucjene i neplaćeni prekovremeni rad. Imajte na umu da vi niste ničiji zaposlenik već ste na programu stručnog osposobljavanja i dužni ste raditi samo poslove propisane programom.

Koje su moje dužnosti?
Šale o stručnim suradnicima koji cijeli dan igraju flash igrice i kuhaju kavu za cijelu ekipu postale su opće mjesto među mladima.To je samo jedan od gorih ishoda stručnog osposobljavanja. Drugi ekstrem, u kojem će se od vas tražiti da radite stvari za koje niste obrazovani, koje nemaju veze s poslom na koji ste se prijavili i za koje se ne osjećate kompetentnim, puno je češći.Kao korisnik programa stručnog osposobljavanja dužni ste raditi samo stvari koje su propisane vašim programom. Pri prijavi za korištenje programa poslodavac mora dostaviti program stručnog osposobljavanja koji navodi vaše poslovne obveze prema vašoj struci. U programu ne smiju biti zadaci za koje nemate adekvatno obrazovanje. Od vas se ne može tražiti da radite, primjerice prodajne poslove ako ste završili kemiju i obrnuto.Dužni ste raditi samo prema rasporedu vremena i dužnosti koje su utvrđene programom. 

Koje su dužnosti poslodavca?
Osim razrađivanja programa, poslodavac je dužan osigurati vam mentora koji će biti zadužen za provođenje tog programa. Mentor je zaposlenik tvrtke ili institucije za koju radite i mora imati odgovarajuće obrazovanje,odgovarajuće zanimanje ili iskustvo u obavljanju poslova koje ćete morati raditi. Mentor, koji je odgovoran za vaše osposobljavanje mora biti osoba koja vam svojim iskustvom ili obrazovanjem može naučiti nekom poslu.Poslodavac je osigurati vam uvjete za provođenje utvrđenog programa i na mjesečnoj razini uplaćivati vam doprinose za koje je dobio subvencije.Također, poslodavac krajem svakog mjeseca Zavodu šalje potvrdu o vašoj prisutnosti na poslu te svaka tri mjeseca poslati izvode računa iz kojih je vidljivo plaćanje doprinosa.

A što je s otkazom?
Uvijek imajte na umu da ste ugovorom o stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa zaštićeni kao polarni medvjedi.Ne nasjedajte na nikakve prijetnje i ucjene. Nitko vas ne može zadržati prisilom. Stručno možete prekinuti u bilo kojem trenutku i ne, nećete izgubiti pravo na ponovno stručno osposobljavanje. Program stručnog osposobljavanja u tom slučaju možete nastaviti kod drugog poslodavca.Ukoliko vaš poslodavac krši ugovorne obveze, dužni ste ga o tome pismeno obavijestiti i o tome informirati Zavod, koji ima pravo vršiti kontrolu provedbe programa. Ukoliko želite prekinuti program stručnog osposobljavanja i nastaviti ga kod drugog poslodavca, prvo morate sastaviti i potpisati ugovor o sporazmnom prekidu ugovora o stručnog osposobljavanja, odjaviti se s mirovinskog s te dokumente dostaviti Zavodu. Ako vam poslodavac ne želi dati sporazumni raskid, sami podnosite zahtjev na Zavodu gdje ćete morati navesti razloge zbog kojih više ne želite raditi za dotičnog poslodavca!

Izvor: srednja.hr