Otvorene su prijave za novi ciklus edukacije „Mladi za dostojanstvo i ljudska prava“

Otvorene su prijave za novi ciklus edukacije „Mladi za dostojanstvo i ljudska prava“ koju organizira Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH). Edukacija je namijenjena mladima od 18 do 30 godina i održavat će se uživo u Zagrebu, Osijeku i Splitu, dok je za mlade iz drugih krajeva Hrvatske omogućeno sudjelovanje na daljinu.

Na edukaciji će se mladi susresti s tekstovima raznih autora poput C. S. Lewisa, Karola Woytile, Viktora Frankla, Vaclava Havela, Georgea Weigela i mnogih drugih te će raspravljati o temama kao što su ljudsko dostojanstvo, sloboda, solidarnost i kultura. Rasprave će voditi educirani mentori, a održavat će se u malim grupama te u ugodnoj i mladenačkoj atmosferi.

Edukacija će mladim sudionicima omogućiti bolje razumijevanje čovjeka i njegova dostojanstva, kao i priliku za promišljanje o solidarnosti koja povezuje i kulturi koja oplemenjuje. Sudionici će se upoznati i s važnosti traženja i pronalaska smisla te preuzimanja odgovornosti kako bi se postigla istinska sloboda. Također, sudionici će se upoznati s osnovnim konceptima ljudskih prava te korištenjem jezika kakav se koristi u institucijama Ujedinjenih Naroda.

Po završetku edukacije polaznici mogu postati članovi Svjetskog saveza mladih, zajednice prijatelja koja mladima omogućuje osobni i profesionalni razvoj, a posvećena je promicanju ljudskog dostojanstva, solidarnosti i kulture života.

Članstvo u Svjetskom savezu mladih odlična je prilika za sve mlade koji žele biti proaktivni u zajednici i sudjelovati u izgradnji boljega društva, koje na prvo mjesto stavlja čovjeka, njegovu vrijednost i njegove potrebe. Kao članovi Svjetskog saveza mladih, mladi će imati priliku sudjelovati u organizaciji raznih aktivnosti poput Ljetne škole bioetike i ljudskih prava, radionica o ljudskom dostojanstvu za djecu pod nazivom Kurikul za ljudsko dostojanstvo i Tjedna Svjetskog saveza mladih, koji se sastoji od okruglih stolova o aktualnim temama s raznim stručnjacima i osobama iz javnog života.

Iskustva dosadašnjih polaznika edukacije iznimno su pozitivna. „Za edukaciju imamo samo riječi pohvale. Odlično je što je rad u grupi otvoren, nema osuda ako netko ima drugačije stajalište te kroz tekstove se propituje suvremeno društvo. Također ono što mi se sviđa je raznovrsnost sudionika. Netko još studira a netko radi čime svaki pojedinac doprinosi razgovorima iz svoje perspektive te obogaćuje rad skupine. Osim toga susreti se odvijaju svaki drugi tjedan pa se ostavlja dosta vremena za čitanje teksta, ne traje dugo i nije naporno. “, istaknula je polaznica Josipa Blašković. „Ovogodišnja edukacija otvorila mi je vidike i pokazala kako mladi nisu narcisoidni, zatvoreni ili nezreli. Dapače, upoznala sam divne, mlade ljude, pune veselja, entuzijazma, iskrene optimiste i buduće reformatore našega društva. Imala sam  priliku otvoreno i slobodno izreći svoje mišljenje, razvijati kritičko razmišljanje, utažila sam svoju žeđ za produbljivanjem znanja o aktualnim svjetskim temama, njihovim povezivanjem s prošlošću. Moraš biti dobar šegrt da bi postao zanatlija. Cilj edukacije je razumijevanje življenja i kako doći do istine. Veselim se novim edukacijama, druženjima.“, poručila je polaznica Antonela Perić.

Nakon prijave, zainteresirani će dobiti povratnu informaciju te daljnje upute o provedbi edukacije. Ključni će čimbenik za sve zainteresirane biti njihova motivacija, kao i slaganje s Poveljom Svjetskog saveza mladih.
Napomenimo i to da je edukacija besplatna te da se održava na hrvatskome jeziku.